Loading

wait a moment

Dakterras aanleggen voor meer buitenruimte

Heb je een woning met een plat dak dan kan het zijn dat je hier een dakterras of een daktuin op kunt aanleggen. Natuurlijk gaat in eerste instantie de voorkeur uit naar een dakterras omdat je dan meer leefruimte buiten krijgt. Er gelden strenge regels voor het aanleggen van een dakterras. Zo heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Hoe groot je het terras op je dak wilt en kunt maken heeft geen invloed op een omgevingsvergunning. Dakterrassen moeten wel voldoen aan de regels van het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandsnota. Omdat je vanaf het dakterras naar alle waarschijnlijkheid bij je buren naar binnen kunt kijken moet ook beoordeeld worden of je de privacy van die buren niet schendt. Burenhinder en privacy schending zijn de meest belangrijke criteria bij het aanvragen van een vergunning voor het aanleggen van een dakterras.

Beloopbaar plat dak

Niet alle platte daken zijn beloopbaar. Het controleren van de dakconstructie is daarom dan ook het eerste wat je moet laten doen. Wanneer de dakconstructie niet beloopbaar is zul je eerst de dakconstructie moeten (laten) verstevigen. Het raadplegen van een architect zorgt ervoor dat je zeker weet dat de dakconstructie ook veilig wordt verstevigd. Je zult ook een toegang tot het dak moeten (laten) maken zodat je vanuit je huis op het dak kunt komen. Ook daarvoor kan een architect tekeningen maken zodat je weet hoe het eruit komt te zien en wat de eventuele kosten worden. Wanneer je een huis laat bouwen kun je het dakterras inplannen bij de bouw en worden alle vergunningen direct geregeld. Voor bestaande bouw is het nodig om bij de gemeente een vergunningsaanvraag in te dienen voor een dakterras.

Dakterras op bestaand plat dak

Bij het maken van dakterrassen komt heel wat kijken. Daarom kun je het beste eerst informatie inwinnen bij experts voor het aanleggen van dakterrassen. Een bedrijf met ervaring kan helpen en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ze komen bij je thuis kijken en kunnen direct zeggen of het maken van een terras op het dak van jouw huis mogelijk is. Het materiaal dat is gebruikt bij een plat dak voldoet niet voor dakterrassen. Dakterrassen zijn voorzien van een vloer van hout of tegels en op een plat dak ligt vaak een bitumen of kunststof laag. Wanneer je tegels of hout gaat aanbrengen op je platte dak zorg er dan voor dat je de onderlaag niet doorboort. Doe je dat wel dan krijg je zeker last van lekkage! Een dakterras moet ook voorzien zijn van een hek tegen vallen. Dit hek moet voldoen aan wettelijk bepaalde eisen.

Het prefab dakterras

Een dakterras specialist beperkt overlast tijdens het ‘bouwen’. In de eerste fase worden voorbereidingen getroffen voor het aanbrengen van de prefab dakconstructie en de dak toegang. In de werkplaats wordt het prefab terras tot in detail voorbereid en in de tweede fase wordt dit terras op het platte dak geplaatst. Hierbij komt een minimum aan bouwafval vrij en dat wordt zo veel mogelijk gerecycled. Restafval dat niet kan worden hergebruikt wordt gescheiden en op een verantwoorde manier afgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *