Loading

wait a moment

Een makelaar of een taxateur?

Je ziet het vaker gebeuren. De termen ‘makelaar’ en ‘taxateur’ worden door elkaar gebruikt. We weten vaak niet helemaal precies wat beide inhouden, maar er zit nogal een verschil tussen de twee. In dit artikel lees je daarom ook alle informatie over beide beroepen zodat jij in de toekomst geen fouten meer gaat maken om de twee in één adem te noemen.

Makelaar

Allereerst is het even van belang om één van de twee termen te belichten. We kijken in dit geval even naar het beroep ‘makelaar’. Voor dit beroep volg je vooraf de studie ‘Makelaar’. Klinkt best logisch eigenlijk. Een makelaar begeleidt in zekere zin zowel de koper als verkoop in een aan -of verkoop van een woning, bedrijfspand of grond. Een makelaar is eigenlijk partijdig te noemen. Hij handelt namelijk in opdracht van zijn opdrachtgever. Zijn doel is natuurlijk uiteindelijk om een geslaagde aan- of verkoop te begeleiden en op deze manier zijn brood te verdienen. Ben je dus bijvoorbeeld op zoek naar een makelaardij in Hoogeveen, dan weet je meteen dat deze persoon in het hele aan- of verkoopproces partijdig is en er voor zorgt dat een woning, bedrijfspand of een stuk grond zo snel mogelijk voor de meest gunstige prijs in zijn of haar geval, gekocht of verkocht moet worden.

Taxateur

Het is vervolgens even van belang om het beroep van een taxateur te bekijken. In de meeste gevallen volgt een erkend taxateur dezelfde opleiding als die van een makelaar, namelijk de opleiding ‘Makelaar’. Dit is vaak ook één van de redenen dat deze beroepen door elkaar gehaald worden of zelfs in de praktijk door elkaar gebruikt worden. Wanneer je van plan bent om een huis te kopen zal er in de meeste gevallen een hypotheek worden aangevraagd. Een klein deel van de mensen kan het volledige aankoopbedrag van een woning, bedrijfspand of een stuk grond geheel ophoesten. In de meeste gevallen bij een aanvraag voor een hypotheek is het verplicht om een taxatierapport aan te vragen. In dit geval komt er dus een erkend taxateur bij het aan- of verkoopproces kijken. In de meeste gevallen zijn makelaars ook gewoon taxateurs. Dit komt, zoals al eerder genoemd, omdat in de meeste gevallen beide dezelfde opleiding hebben gevolgd. Toch mag een makelaar in zo’n proces niet het taxatierapport afleggen. Dit komt simpelweg door het feit dat een makelaar in deze situatie niet volledig onpartijdig zou kunnen handelen. Taxaties worden dus enkel en alleen uitgevoerd door onafhankelijke, onpartijdige, erkende taxateurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *