Loading

wait a moment

Een nieuw likje verf

Dat je met een nieuw likje verf een oud/verkleurd meubel een nieuw leven/uitstraling kan geven, wist je waarschijnlijk al. Maar weet je ook hoe je dat aan moet pakken? In deze blog leg ik je het allemaal haarfijn, maar simpel uit.

Vóór de voorbereiding

Voor je met de voorbereiding van het verven kunt beginnen, mag je, denk ik, wel de leukste en ook belangrijkste stap gaan uitvoeren: het uitzoeken van de verf. Als ik een tip mag geven, zou ik zelf voor Wijzonol Aqua Zijdeglans gaan. Deze verf is uitermate geschikt om meubels mee te schilderen, hij is verkrijgbaar in ontelbare kleuren, dus zoek vooral lekker die ene kleur uit waar jij helemaal blij van wordt. Verder heeft deze verf ook eigenschappen waar je helemaal blij van wordt: handvetbestendig, niet vergelend, overschilderbaar (als je over een tijdje die kleur weer zat bent) en mooi dekkend. Do I need to say more? Goed, verf in huis en ook alle andere benodigdheden? Dan gaan we verder naar de volgende stap.

De voorbereiding

De voorbereiding bestaat uit het helemaal klaarmaken van het meubel voor het daadwerkelijke schilderen. Dus pak die kast/tafel/stoel/whatever erbij en ga lekker aan de slag! Zorg allereerst voor een ruimte waar je met een gerust hart kan werken. Maak die ruimte leeg, leg zeil of oude kranten op de vloer tegen verfspetters en ventileer de ruimte door en door. Plak vervolgens handgrepen, scharnieren en dergelijke af met tape of verwijder ze, zodat ze niet onder de verf komen te zitten. Daarna is het tijd om het hout schoon te maken; dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht, wat op zijn beurt weer zorgt voor een mooier resultaat. Begin met het ontvetten van het hout, vraag je verfspecialist hierover advies mocht je zelf geen goede ontvetter weten. Daarna ga je het hout opschuren door de toplaag weg te halen (iets met een betere hechting van de verf).

Het grondverf gedeelte

Nadat je het meubel helemaal voorbereid hebt op de verf, is het tijd om de grondlaag aan te brengen. De grondverf doet dienst als een brug of een soort lijm tussen het hout en de verf die uiteindelijk voor het nieuwe uiterlijk van je meubel gaat zorgen. Breng de grondverf royaal aan en begin met het schilderen van de lastige hoekjes/plekjes. Ga daarna aan de slag met de makkelijkere stukken/grote oppervlaktes.

Als de grondlaag helemaal opgedroogd is, nog een keertje licht opschuren (en stofvrij maken) voor betere hechting van de verf van jouw keuze.

Het leukste deel van schilderen

Dan is het nu tijd om die prachtige pot verf te pakken waar jij helemaal blij van wordt. Begin, net als met de grondlaag, eerst bij de lastige plekjes/hoekjes en ga dan door met de makkelijkere oppervlaktes. Laat de verf na aanbreng goed drogen. Volg de droogtijden van de verf op de pot op of houdt 24 uur aan. Breng daarna een 2e en zo nodig 3e laag verf aan. Tussendoor weer goed laten drogen.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een prachtig “nieuw” meubel waar je nog jaren plezier aan zal beleven. En mocht je na het lezen van deze blog, of in de toekomst, nog verf vragen hebben, stel ze dan gerust aan de specialisten van https://www.verf.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *