Loading

wait a moment

Hoe leg je een buitenkraan aan?

Je tuin sproeien, je auto wassen of de hogedrukreiniger gebruiken. Voor al deze werkzaamheden heb je een buitenkraan nodig. De kosten voor het aanleggen van een buitenkraan kunnen erg uiteenlopen. Dit komt omdat er verschillende soorten buitenkranen zijn. Je hebt keuze uit gewone buitenkranen, vorstbestendige kranen en dubbele buitenkranen. Bij het aanleggen van een buitenkraan moet je dan ook per kraan rekening houden met verschillende zaken.

Welke buitenkraan moet je kiezen?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke kraan je wilt. Kies je een vorstvrije of toch een dubbele buitenkraan? Vorstbestendige buitenkranen zijn naar verhouding iets duurder dan gewone buitenkranen. Dubbele buitenkranen zijn echter vaak niet bestand tegen vorst. Net als reguliere buitenkranen moet je deze afsluiten als het vriest.

Buitenkraan aanleggen

Besluit eerst waar je de buitenkraan wilt plaatsen. Onze tip: Kies een plaats waar de afstand tot de waterleiding zo kort mogelijk is. Hierdoor voorkom je bevriezing van de leiding. Een bevroren waterleiding kan uitzetten en hierdoor springen.

Nu kan het aanleggen van je buitenkraan echt beginnen. Belangrijk is de waterleiding bij de hoofdkraan af te sluiten. Boor vervolgens een gat in de muur op de plek waar de buitenkraan moet komen. Bevestig hierna de muurplaat. De volgende stap is het bevestigen van de kraan. Je wilt natuurlijk niet dat je buitenkraan gaat lekken. Zet daarom de buitenkraan vast met teflontape rond de schroefdraad van de kraan. Vervolgens kun je deze eenvoudig aan de muurplaat bevestigen. 

De waterleiding kan vervolgens doorgezaagd worden.Zorg dat je dit zo haaks mogelijk doet. Hierna verkort je de leiding in aan beide zijden, zodat er een aftapkraan tussen past. Monteer nu de knelkoppeling aan de waterleiding. Verbind de buizen en bochten met elkaar en snijd deze waar nodig op maat met een pijpensnijder. Wanneer alles past, schroef je het geheel vast.

Sluit het water aan op de waterleiding en draai de buitenkraan open. De leiding wordt schoongespoeld. Hierbij kan ook lucht vrijkomen. Draai de kraan vervolgens dicht en controleer of ergens een lekkage vindbaar is. Is dit niet het geval, dan kun je onbezorgd genieten van je buitenkraan.

Schakel een loodgieter in

Ga je liever niet zelf aan de slag met het aanleggen van een buitenkraan? Dankzij onze landelijke dekking is er altijd een loodgieter beschikbaar bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *