Loading

wait a moment

Hoe reinig je een houten vloer?

Een houten vloer of parketvloer is het ideaalbeeld van velen. De vloer heeft een warme en sfeervolle uitstraling, wat uitstekend te combineren is met landelijke meubels. Omdat houten vloeren nogal aan de dure kant zitten, is het verstandig goed met deze investering om te gaan. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de aanschaf van jouw vloer. Daarom is de juiste reiniging van deze vloer essentieel voor de levensduur. Indien je de verkeerde reinigingsmiddelen gebruikt, kan de vloer minder lang mee. En dit is zonde voor de prijs die je hiervoor betaalt. In deze blog lees je hoe je een houten vloer moet onderhouden en reinigen.  

Waarom is onderhoud zo belangrijk? 

Het onderhouden van jouw vloer is belangrijk. Zo vergroot je ten slotte de levensduur van een vloer. Maar veel mensen maken de fout een vloer verkeerd te onderhouden. Om de masterolie waarmee de vloer is behandeld te behouden is het verstandig minimaal 1 keer per jaar de vloer te oliën. Dit behoud namelijk de glans van de vloer.  

Waar moet ik op letten bij voordat ik ga reinigen? 

Voordat je een houten vloer gaat dweilen of oliën, moet de vloer eerst schoongemaakt worden. Dit houdt in; al het zand en steentjes verwijderen door goed stof te zuigen. Zand en steentjes zijn de grootste boosdoeners voor een vloer. Doordat je dit vuil al gauw meeneemt onder je schoenen, kan dit voor nare krassen zorgen. Veeg dus goed je schoenen op een mat voordat je het huis binnen loopt. Het uitdoen van de schoenen is uiteraard nog beter!  

Dweilen maar! 

Het temperatuurverschil bij een houten vloer is essentieel. Een houten vloer zet namelijk uit in de winter en krimpt in de zomer. Ook met het gebruik van veel water tijdens het dweilen zet een vloer gemakkelijk uit. Het aanwezige vocht in het hout zal namelijk verdampen met gevolg dat de planken zullen krimpen. Zo vergroot je de kans op naden en kieren. Zelfs krimpscheuren liggen op de loer als je jouw vloer te nat dweilt. Gebruik lauw en zelfs bijna koud water met een kleine dop natuurzeep. Het gebruik van natuurzeep is een must, andere reinigingsmiddelen zorgen voor nare vlekken. Maak de vloer een beetje vochtig door jouw dweil van tevoren goed uit te wringen. Is de vloer alsnog te nat? Droog dan de vloer met een katoenen doek om krimping te voorkomen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *