Loading

wait a moment

Waarom zou je voor een donzen dekbed kiezen?

Eens is in de zoveel tijd is het tijd om een nieuw dekbed aan te schaffen. Tegenwoordig heb je veel keuze in de soorten dekbedden waar je uit kan kiezen. In deze blog lees je waarom je voor een donzen dekbed zou kunnen kiezen.

Wat is een donzen dekbed?

Het meest voor de hand liggend is dat een donzen dekbed gevuld is met dons. Doorgaans is dat ook zo, maar dat kan net zo goed met veren zijn. Dons zijn vele kleine haartjes voorzien van weerhaakjes. Hierdoor is dons in staat om warmte vast te houden. Veren hebben een harde kern en zijn zwaarder en minder elastisch waardoor de warmte minder goed vastgehouden kan worden.

Wat bepaald de kwaliteit van dons?

Het percentage dons dat in het donzen dekbed zit, de grootte en de vulkracht van dons bepalen de kwaliteit van het dons. Dons met grote vlokken hebben een betere isolerende werking als kleine donzen pluisjes. Grootvlokkig dons is daarom ook duurder, het gaat langer mee en het slaapcomfort is ook vele malen beter.

Hoe kies ik de juiste warmteklasse van mijn donzen dekbed?

Donzen dekbedden zijn in verschillende warmteklassen te verkrijgen. Het gaat om de volgende warmteklassen:

Warmteklasse 1 is zeer geschikt voor mensen die het snel koud hebben of in een koude slaapkamer slapen. Dit is een heerlijke warme deken.

Warmteklasse 2 is een klasse waarin de dekbedden goed bij ons klimaat passen. De meeste mensen kiezen dan ook voor een klasse 2 donzen dekbed.

Warmteklasse 3 is het meest geschikt voor mensen die het snel warm hebben. Of wanneer je slaapt in een verwarmde kamer.

Warmteklasse 4 is het best te gebruiken in de zomerperiode. Een klasse 4 dekbed brengt zelfs tijdens een zwoele zomernacht nog heel veel comfort.

Waar komt het dons vandaan?

Dons is een restproduct van de levensmiddelenindustrie. Als je wil dat het dons op diervriendelijke manier verkregen is moet je letten op het donzen keurmerk. Deze dekbedden bezitten het Downafresh Greenline label. Bij dit label wordt de herkomst van het dons gedocumenteerd. En het dons is niet van een levend dier geplukt. Met dit label ben je er dan ook van verzekerd dat het dons dat in je donzen dekbed diervriendelijk verkregen is in Europa. En dat er volgens de strengste en meest veile normen is gewerkt.

Een donzen dekbed met een huisstofmijtallergie, gaat dat samen?

Mensen met huisstofmijt kunnen gewoon onder een donzen dekbed slapen. Waar wel op gelet moet worden is dat ze een deken kopen met het Nomite label. Dit label is goedgekeurd door het Duitse instituut Nomite. De naden van dit dekbed zijn zo goed dicht gestikt dat de huisstofmijt er onmogelijk doorheen kan komen.

Hoe hou je een donzen dekbed lekker schoon en fris?

Wanneer je je dekbed regelmatig even opschudt en laat luchten moet dat voldoende zijn om je dekbed lekker fris en luchtig te houden. Zorg dat je je dekbedovertrek ook regelmatig wast, daardoor blijft je dekbed fris en hygiënisch. Eventueel zou een donzen dekbed gewoon te wassen zijn, maar volg dan wel goed het wasvoorschrift op het was label. Beter is het nog om hem te laten reinigen bij de stomerij, omdat de deken vaak te groot is voor een huis tuin en keuken wasmachine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *