Loading

wait a moment

Wat is Cedar en wat kun je ermee

De cedar behoort tot de coniferen. Het is verwant aan de den en de spar. Het moet niet verward worden met Ceder loofhout. De vruchten lijken op de bekende dennenappel. De natuurlijke omgeving van de boom is onder meer de westelijke Himalaya en het gebied rond de Middellandse zee. Cedar wordt al heel lang voor constructies gebruikt. Vroeger kwam het uit Libanon. De boomsoort kan worden opgedeeld in onder meer in de volgende families:

  • Pinaceae
  • Cupressaceae
  • Meliaceae

We zullen hier nader ingaan op Western Red Cedar (WRC), omdat het veel wordt gebruikt.

WRC

Een populaire cedar houtsoort is WRC, lid van de Cupressaceae familie. In Nederland wordt dat hout geïmporteerd vanuit Noord-Amerika. De bomen kunnen daar zo’n 60 meter hoog worden en een dikte hebben van 2,5 meter. In Noord-Amerika is de WRC de langstlevende boomsoort en qua bestendigheid tegen insecten en rot scoort deze soort erg hoog. Het is duurzaam, klasse I/II, want in vergelijking met andere materialen heeft het een geringe inwerking op het milieu. Deze houtsoort is van een hoge kwaliteit, heeft geen noesten en is licht van gewicht. Het heeft oranjebruin kernhout. Mede vanwege de mooie kleur wordt het veel gebruikt voor meubels en gitaren, dit laatste ook door de tooneigenschappen. Het heeft een aangename geur, die niet snel verdwijnt. De WRC heeft oliën van zichzelf, die rotting voorkomen. Door die cederolie is WRC het enige soort hout dat zonder behandeling wereldwijd mag worden verscheept. Bij gebruik van vernis, kan het gebeuren dat dit afbladdert. Het hout droogt tamelijk snel en de kans op vervormingen is gering. WRC is prima te bewerken, zowel handmatig als machinaal. Het is ook goed te bespijkeren.

Toepassingen

Naast de al genoemde meubels en gitaren wordt WRC onder meer veel gebruikt voor hekwerkjes, palen, schuttingen, gevelbekleding, dakranden, terrassen, serres en vensters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *