Loading

wait a moment

Wat is een bouwkundige inspectie?

De staat van een woning wordt niet volledig gereflecteerd door hetgeen wat visueel waargenomen kan worden. Wanneer jij als potentiële koper door het pand heen loopt waarin je geïnteresseerd bent wil je bovendien wellicht graag dat alles perfect in orde is… ook wanneer dat eigenlijk niet het geval is. Dat kan in de praktijk best gevaarlijk zijn. De kans bestaat namelijk dat één of meerdere niet onbelangrijke gebreken op deze manier onder de radar blijven. Is dat het geval? Dan zal dat er mogelijks toe leiden dat je op een bepaald ogenblik te maken zal krijgen met vervelende financiële verrassingen. Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie kan er gelukkig voor zorgen dat dit probleem zich in de praktijk niet zal stellen. 

  1. Hoe wordt een bouwkundige inspectie uitgevoerd? 

De bouwkundige inspectie is eigenlijk een visuele waarneming van mogelijke gebreken waar een gebouw mee te kampen heeft. Wanneer mensen dit lezen schrikken ze vaak even. Een visuele waarneming kan namelijk toch ook door jezelf gebeuren? Ja en nee. Een bouwkundige inspectie gebeurt in de praktijk namelijk altijd door een ervaren en onafhankelijke expert. Hij (of zij) doet dus niet alleen visuele waarnemingen, maar kan aan de hand van de ervaring ook inschatten of er mogelijks nog sprake is van meer schade of niet. Dat is iets wat jij als toekomstige eigenaar van het pand zonder ervaring in de bouw uiteraard niet kan.

  1. Waarom is een bouwkundige inspectie zo belangrijk?

Voor het merendeel van de mensen die vandaag de dag investeren in de vastgoedmarkt geldt dat ze zowat alle financiële middelen waarover ze beschikken moeten aanspreken. Niet alleen moet er namelijk een eigen inbreng gebeuren, daarnaast moeten bepaalde kosten ook nog eens volledig zelf worden betaald. Dit alles lukt bij heel wat mensen nog net, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Duiken er na de aankoop van het pand in kwestie dan nog zaken op die extra kosten met zich meebrengen? Dan is dat vaak helemaal niet meer betaalbaar. 

Bovenstaande situatie is schrijnend, maar komt in de praktijk zeer vaak voor. Dit is het gevolg van het feit dat mensen zonder ervaring in de bouw niet weten waar allemaal aandacht aan te besteden. Een bouwkundige inspectie laten uitvoeren maakt dit wel duidelijk. Op deze manier zal je meteen te weten komen of er sprake is van bepaalde gebreken aan het huis of niet. Bovendien zal je ook ontdekken of je in de komende pakweg 5 jaar nog rekening zal moeten houden met hoge kosten die moeten worden betaald of niet. 

  1. Moet er ook nog asbestinventarisatie gebeuren of niet?

Ondanks het feit dat een bouwkundige inspectie ongelofelijk nuttig is kan ze geen dienst doen als asbestinventarisatie. Dit is het gevolg van het feit dat de inspectie die gebeurt de aanwezigheid van asbest in het huis niet volledig kan uitsluiten. Wil je dus met andere woorden ook op dit vlak graag uitsluitsel hebben? Dan zal je daarvoor eveneens een asbestinventarisatie moeten laten uitvoeren. Dat hoeft in de praktijk echter geen probleem te zijn. De combinatie van beide documenten bied je evenwel met zekerheid alle informatie aan waar je behoeften aan hebt wanneer je een bepaald type vastgoed wenst te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *