Loading

wait a moment

Zo kiest u de juiste bouwlamp

Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Dan is het waarschijnlijk tijd om hard te gaan klussen. Als u van plan bent hier niet alleen overdag, maar ook als het donker is mee bezig te zijn, is het handig om een bouwlamp te kopen. Maar kiest u nou eigenlijk de juiste lamp? Wij zetten een aantal zaken op een rij waar u op dient te letten bij het kopen van bouwlampen.

Waar gebruikt u de bouwlamp voor?

Voordat u op zoek gaat naar een bouwlamp, is het belangrijk om eerst te bepalen waar u de bouwlamp voor gebruikt. Wanneer u buiten op een werkplaats werkt, kunt u bijvoorbeeld een andere lamp nodig hebben dan wanneer u uw huis schildert, of de lamp misschien gewoon gebruikt om iets te verlichten, zonder dat u klust. Voor iedere toepassing is een andere bouwlamp het handigst, dus denk hier goed over na.

Bouwlamp

Kleurtemperatuur

Ten eerste is het belangrijk om op de kleurtemperatuur van de lamp te letten. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en geeft aan hoe warm of koud het licht is. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe witter – of eigenlijk blauwer – het licht. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe kouder – en dus geler – het licht. Wilt u iets sfeervol verlichten? Dan kunt u het beste een bouwlamp met een lagere kleurtemperatuur kiezen, bijvoorbeeld van 3000K. Gebruikt u de lamp om te klussen en wilt u alle details kunnen zien? Dan is een blauwere lamp vaak beter, bijvoorbeeld van 5000K.

Wattage van de bouwlamp

Daarnaast is het handig om op het wattage van de lamp te letten. Het wattage van een bouwlamp staat voor hoeveel energie de lamp verbruikt. Hoe lager het wattage is, hoe minder energie er verbruikt wordt. Tegenwoordig worden er echter bijna alleen nog maar LED bouwlampen verkocht, waar er vroeger halogeen lampen werden verkocht. LED lampen zijn sowieso al een stuk zuiniger, en dus is het wattage tegenwoordig iets minder van belang dan vroeger.

Bouwlamp

De breedstraler

Als laatste kunt u nog letten op het aantal lumen. Het aantal lumen van de bouwlamp geeft aan hoeveel licht de lamp daadwerkelijk uitstraalt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lamp is. Voor de meeste huis-, tuin- en keukenklusjes is een lamp met zo’n 1000 lumen in principe genoeg. Bent u echter van plan om grotere ruimtes, werkplaatsen die buiten zijn of ruimtes met donkere muren te verlichten? Dan kunt u een bouwlamp met meer lumen nemen, bijvoorbeeld met 3000 lumen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *