Loading

wait a moment

Zo ziet de huizenmarkt in Amsterdam eruit

Tegenwoordig lees je veel in het nieuws over de huizenmarkt. Er is een schaarste aan woningen, waardoor de huizen tegen woekerprijzen verkocht worden. Dat geldt overigens ook voor huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn nauwelijks meer te krijgen, de wachtlijsten stromen over. Voor een particuliere woning zijn de inkomenseisen vaak dusdanig dat lang niet iedereen dat kan betalen. Dit probleem speelt al enkele jaren en lijkt alleen maar erger te worden. We gaan even inzoomen op een specifieke regio, namelijk Amsterdam. Hoe ziet de huizenmarkt er daar uit?

Woonsituatie

Of je nu student bent of een werkende, voor iedereen is het lastig om woonruimte te vinden in Amsterdam. Amsterdam kent een van de hoogste prijzen voor haar woningen, zowel de huur- als koopwoningen. Ook studentenkamers zijn bijna niet te betalen. Er wordt gemiddeld €700 euro gevraagd voor een kamer van nog geen 20 vierkante meter. Ergens is dat belachelijk, maar het probleem verhelpen is moeilijk. 

Huis kopen

Vooral voor starters is het kopen van een huis lastig. Tegenwoordig heb je veel eigen geld nodig wat je direct moet kunnen betalen. Daarnaast worden sommige huizen overboden met meer dan 50 duizend euro boven de vraagprijs. Dergelijke overbiedingen moeten vaak uit eigen zak betaald worden, omdat de hypotheek dit niet dekt. Het kopen van een huis is daarom een lastige klus voor veel mensen, omdat lang niet iedereen zoveel eigen geld ter beschikking heeft. 

Crisis

Ten tijde van de huidige crisis zijn de prijzen naar een recordhoogte gestegen. Op één gemeente na, daar zijn de prijzen opvallend genoeg gedaald. Dat is in Amsterdam. Deze daling wordt toegekend aan het feit dat de huizenprijzen in Amsterdam al hoger waren dan in de rest van Nederland. Daarnaast stellen Amsterdamse makelaars dat de dip ook te maken heeft met de mindere aanvoer van internationals. Normaal gesproken komen er in Amsterdam veel buitenlandse mensen voor het zakenleven naar Nederland. Door alle beperkingen die in de crisis gelden, is deze toevoer een stuk minder geworden. 

Toekomst

De verwachting is dat de komende twaalf maanden de huizenprijzen nog verder zullen stijgen, ten gevolge aan de schaarste en de hoge vraag naar woningen momenteel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *